Estetik Ve Fonksiyonel Burun Ameliyatları

Estetik Ve Fonksiyonel Burun Ameliyatları


    Burun yüzün en dikkat çeken yapısıdır. Koku alma hissinin yanında, soluduğumuz havayı ısıtma, temizleme ve nemlendirme gibi çok önemli görevleri vardır. Burnun sadece dış görünümünü düzelten ameliyatlara ''Rinoplasti'', ilaveten kemik eğriliği veya et büyümesi sonucu burun tıkanıklığı şikayetine neden olan burun içi darlıkları da söz konusu ise bu ameliyatlara ''Septorinoplasti'' adını vermekteyiz. Burun tıkanıklığının açılması, burnun yüzümüzün diğer kısımları ile uyumlu ve doğal bir görünüme kavuşturulması bu ameliyatın temel amacıdır. Bu ameliyat yardımıyla burnun boyutları azaltılabilir veya arttırılabilir, burun ucunun veya köprüsünün şekli değiştirilebilir, burun delikleri daraltılabilir veya burun ile üst dudak arasındaki açı değiştirilebilir, burun sırtındaki kemik çıkıntılar alınarak düzeltilebilir. Aynı ameliyat sırasında, gelişimsel veya çarpma sonucu oluşan burun dışında ve içinde oluşan eğrilikler ve burun tıkanıklıkları düzeltilebilir. Fakat estetik burun ameliyatlarında görünümü düzeltmek bakımından tam mükemmel bir sonuca ulaşmak genellikle mümkün değildir. Her hastanın dokusu ameliyata farklı cevap verdiği için hiç bir cerrah sonuç hakkında bir garanti veremez. Bu ameliyat, hastanın örnek aldığı veya beğendiği bir kişinin burnunu söküp hastaya takmak gibi bir organ nakli ameliyatı da değildir. Bir terzinin dikeceği elbiseden alabileceği başarılı sonuç, kendisine verilen kumaşın kalitesine bağlı olduğu gibi, estetik burun ameliyatlarında da ulaşabileceğimiz başarı oranı, hastanın burun dokularının uygun olup olmaması ile doğrudan ilgilidir. Burun tek bir organ olmasına rağmen yüzün orta hattına yerleşmiş iki tarafı olan bir yapıdır. Bu nedenle ameliyat sonucunda iki tarafın simetrik olarak benzer bir görünüme kavuşturulması, bu ameliyatı başarılı bir sonuç alma bakımından zorlaştıran bir durumdur. Vücudun her iki tarafında yara iyileşme gayretinin aynı şekilde olmaması halinde ameliyatla sağlanan eşitlik bozulabilir.
                                                                                   
    Bu ameliyat, fizik görünüşünüzü değiştirerek kendinize olan güveninizi arttırabilir, fakat size ideal bir görünüm vermesi mümkün olmayabilir veya diğer insanların size daha farklı davranmasına yol açmayabilir. Ameliyat olmaya karar vermeden önce beklentilerinizi çok iyi düşünmeniz ve bunu doktorunuzla paylaşmanız gerekir. Rinoplasti için en uygun adaylar mükemmel bir sonuç için değil, burun görünümünü düzeltme amacıyla başvuranlardır. Bu ameliyat burnunuza yeni bir şekil verebilir, ama hayatınızın akışına yön veremez. Eğer fiziksel olarak sağlıklı ve psikolojik olarak dengeli ve beklentilerinizde gerçekçi iseniz iyi bir aday olabilirsiniz. Bu ameliyatta hedefimiz, sizin burnunuzdaki mevcut dokuları kullanarak doğal görünümlü ve yüzünüze uyumlu bir burun meydana getirmektir. Ameliyatın başarısı cerrahın bilgi, beceri ve tecrübesinin yanında hastanın yaşı, genel sağlık durumu, burun cildinin yapısı, burun görünümündeki bozukluğun derecesi, dokularınızdaki yara iyileşmesi gücü, sigara kullanımı, yüzün diğer yapılarının durumu ve hastaya ait bazı özel problemlere bağlıdır. Estetik burun ameliyatları yüz gelişiminin tamamlandığı 16-17 yaşından itibaren yapılabilir, üst yaş sınırı yoktur. Burun tıkanıklığı çok fazla olan çocuklarda ise ameliyat 5 yaşından itibaren uygulanabilir.
Kulak-Burun-Boğaz hekimi olarak görünümün düzeltilmesi yanında burun solunum fonksiyonunda da iyileşme sağlamalıyız. Ancak, bu ameliyatı olmayı kabul etmeden önce gerçekci ümitler içinde olmalısınız. Arzulanan sonucun kusursuzluk ve mükemmellik değil, düzeltme ve iyileştirme olduğunu akılda tutarak burnunuzun görünüm ve solunum yönünden rahatsız olduğunuz konuları açıkca anlatmalısınız. Prof.Dr. Orhan ÖZTURAN burnunuzun izin verdiği ölçüde sizin isteklerinizi karşılamaya çalışacaktır. Prof.Dr. Orhan ÖZTURAN fonksiyonel ve estetik burun cerrahisi ile 18 yıldan daha uzun bir süreden beri yoğun olarak uğraşmaktadır ve yüzlerce hastaya estetik ve fonksiyonel amaçlı burun ameliyatları yapmıştır. Size verilen bu yazıda cevabı olmayan sorularınızı mutlaka sorunuz.

Ameliyat Öncesi: Sizinle ilgilenen servis doktoru ile konuşarak merak ettiğiniz ön hazırlık bilgilerini edininiz. Servis doktoru Kulak-Burun-Boğaz servisine yatış işleminiz yapıldıktan sonra ameliyatınız için gerekli olan medikal malzeme ve ilaçları size yazacaktır. Kullanmakta olduğunuz ilaçlar, allerji ve başka bir hastalığınız varsa mutlaka hekiminize bildiriniz. Bu bilgi formunu okuyarak ameliyat olmaya karar verdiyseniz, arka sayfadaki soruları yazarak cevaplayınız. Sonra bu bilgilendirme yazısının fotokopisini çekerek aslını Prof.Dr. Orhan ÖZTURAN’a veriniz, fotokopisini ise daha sonra gerektiğinde tekrar okumak üzere saklayınız. Prof.Dr. Orhan ÖZTURAN sizin ameliyat öncesi fotoğraflarınızı kendi dijital fotoğraf makinesı ile çekecektir veya sizi bir fotoğrafçıya gönderecektir. Ameliyat öncesi burnunuzun görüntüsünün belgelenebilmesi için fotoğraflarının çekilmesi gereklidir. Muayeneniz ve fotoğraflarınızdan elde edilen bilgiler ışığında sizin burnunuza has olan problemlere yönelik olarak ameliyatınız planlanacaktır. Boş bir CD’ye kaydedilmiş fotoğrafların bir fotoğrafçıda kağıda bastırılma işlemi ve masrafları hasta tarafından karşılanacaktır. Bu fotoğraflama işlemi ameliyat sonrası 3.ayda ve 1.yılda tekrarlanacaktır. Ameliyatınız, durumunuza göre genel anestezi (narkozla uyutarak) veya lokal anestezi (iğneyle uyuşturarak) altında yapılacaktır. Anestezi almanızda ve ameliyat olmanızda bir engel olup olmadığı ameliyat öncesinde Anestezi Polikliniğinde Anestezi Doktorları tarafından incelenecektir
.
Ameliyatın başarısını arttıran sebepler: Hastada yaralarının sorunsuz iyileşmesi, evvelce burun ameliyatı geçirmemiş olması, burun derisinin orta incelikte, kıkırdaklarının güçlü olması, burun ucunun ince olması, burun ile yüz arasında büyün oransızlıkların olmaması, ameliyat sonrasında doktor tavsiyelerine ve bakımına iyi uyulmasıdır.

Ameliyatın başarısını azaltan sebepler: Hastanın kötü yara iyileşmesi, evvelce burun ameliyatı geçirmiş olması, burun derisinin kalın ve yağlı olması, kıkırdakların zayıf olması, burun ucunun kalın olması, burnun ciddi eğrilikleri, burun ile yüz arasında büyük uyumsuzlukların olması, hastanın yüzünün doğuştan eğri olması, sigara kullanması ve ameliyat sonrası bakıma iyi uymamasıdır.

    Bayan hastaların ameliyat tarihini planlarken adet dönemi çok ağrılı ve rahatsız geçenlerde bu süre içinde ve adetten hemen önceki dönemlerde ameliyatın yapılmasından kaçınılması tercih edilmelidir, ancak mutlaka şart değildir. Ameliyattan önceki 15 gün içinde hekiminizden habersiz hiçbir ilaç kullanmayınız, sigara içmeyiniz ve alkol almayınız. Sigara kullanımı ameliyatınızın başarısını azaltıcı bir etki yapmaktadır. Ameliyat gününden bir önceki akşam burun içindeki kılları kesmenizde büyük yarar vardır. Servis doktoru ve anestezi doktorlarının yazdığı ilaç ve malzemeleri eksiksiz olarak temin ediniz. Ameliyat sonrası birkaç gün banyo yapamayacağınız için ameliyattan önceki gün evinizde duş almalısınız. Ameliyat öncesi akşam saat 10'a kadar yemek ve içmek serbesttir. Ameliyat sabahı ise hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz.

Ameliyat:Ameliyatınız sadece burnun dış görünümü ile ilgili ise (Rinoplasti) 2-3 saat kadar, ilaveten burnun içinde de problemleriniz varsa (Septorinoplasti) 3-4 saat kadar sürecektir. Burnun alt kısmında her iki burun deliği arasındaki deri kesilerek burun cildi, altta uzanan kıkırdak ve kemik iskeletten ayrılır. Kıkırdak ve kemiklere uygun bir şekil verilir. Burun cildi yeniden şekillendirilen burun iskeletini sararak buruna yeni bir görünüm sağlanır. Burna vereceğimiz yeni şeklinde burnun kendisinden aldığımız kıkırdakları ve bazı hastalarda doku yapıştırıcısı kullanıyoruz. Yeterli kıkırdak sağlanamadığı bazı durumlarda kulaktan veya kaburgadan doku temin etmekteyiz. Ameliyatınızda burnunuzun içine klasik anlamda tampon konulmayacağı için ameliyat sonrası tampon alınması gibi bir rahatsızlık olmayacaktır. Eğitim amacıyla bazı ameliyatların videoya kaydı yapılmaktadır.

Ameliyat Sonrası:Burun çevresinde şişme ve morarmayı en aza indirmek için ameliyat sonrası ilk 10 saat içinde burun yanlarına ve göz çevresine aralıklı buz uygulaması yapılacaktır. Burnunuzun alt-orta kısımda dikişler varsa, onların üzerine antibiyotikli pomad sürünüz. Ameliyattan sonra hastanede 1 gün kadar yatacaksınız. Beşinci gün burnunuz alt kısmında her iki burun deliği arasındaki bir kaç dikiş alınacak ve taburcu işlemleriniz yapılacaktır. Buraya evde de antibiyotikli pomad sürmeyi ihmal etmeyiniz. Burnunuzdan ilk 2 hafta boyunca az miktarda kan sızıntısının gelmesi normaldir, bir peçete ile nazikçe sık sık temizleyiniz. Bu kanama sızıntı tarzında değil de daha fazla olduğu taktirde mutlaka doktorunuza haber veriniz. Burun yanlarında ve göz çevresinde hastadan hastaya değişen derecelerde ameliyata bağlı morluklar meydana gelebilir. Bu morluklar 2-3 hafta içinde tamamen düzelirler. Ameliyattan sonraki 2 hafta süresince uyku esnasında yatakta 45 derecelik açıyla yarı oturur pozisyonda uyumalısınız. Ameliyattan sonraki 2 ay boyunca sık sık burnunuza su çekerek burun içinin tıkanmasına engel olunuz. Burnunuza çektiğiniz suyu zorla sümkürmeyin, lavaboya eğilerek kendiliğinden akmasını sağlayınız. Burnunuzun üzerindeki bandajlar alınana kadar çiğneme gerektiren sert gıdalardan, gerekmedikçe konuşmaktan ve çiklet çiğnemekten kaçınmalısınız. Burnunuz içindeki iç kalıp ve burnunuzun üzerindeki dış kalıp 8-15 gün kadar sonra alınacaktır. Ameliyattan sonraki 2 ay sonuna kadar burun içinde kabuklanma ve burun tıkanıklığı doğaldır, endişe etmeyiniz. İlk 3 hafta aksırık ve zorlu öksürükten ve sümkürmekten kaçınmalısınız. Aksırmak zorunda kaldığınızda ağzınızı genişçe açmanız önerilir. Evinize gittiğinizde ılık suyla banyo yapabilirsiniz, bunun için banyoya girerek bedeninizi kendiniz yıkayabilir, daha sonra bir sedire uzanarak bir başkasının yardımıyla burun üzerindeki bandajı ıslatmadan saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Bir probleminiz olmadığı taktirde ameliyattan 8-15 gün sonra burnunuz üzerindeki bandajın alınması için geleceksiniz. Bandaj alındığında ve ilk 3 hafta boyunca burnunuzun görünümü bandajın baskısı nedeniyle hoş olmayabilir. Bu süre boyunca burun derisini günde birkaç defa Dove sabunu ile yıkayınız. Gelişen şişlikler ameliyattan sonraki 3. haftadan itibaren 3.aya kadar önemli ölçüde azalır. Bilhassa sabahları burun ucunda giderek azalan şişlik bu ameliyatın doğal neticesidir. Ameliyat sonrası hemen ani bir değişiklik ummayınız. İyileşme ile burnunuzun son görünümü alması haftalar, aylar sürebilir. Zaten burnunuzun ameliyat öncesi planlanan şekline kavuşması için en az 3 aylık bir süre geçmelidir. Ameliyatı takiben 10 gün sonra hasta, okuluna veya işine geri dönebilecek hale gelir. Tamamen normal hayata dönebilmeniz ise birkaç hafta alabilir. Aşırı zorlama gerektiren faaliyetlerden (koşu, yüzme, eğilme, cinsel ilişkiler ve kan basıncınızı arttıran her aktivite) 3 hafta kaçınılmalıdır. İki ay gözlük takmaktan ve burnunuza bir şeyin çarpmasından sakınmalısınız. Bazı hastalara durumlarına uygun olarak önerilen ve tarif edilen burun masajını her saat başlarında 1 dakika kadar uygulayınız. Size herhangi bir masaj önerilmemişse sizin için gerekli görülmemiştir, endişe etmeyiniz. Her ameliyatta olabilen kanama, enfeksiyon ve anestezi komplikasyonları gibi riskler estetik burun ameliyatlarında da söz konusudur. İlaveten; beğenilmeyen bir görünüm, yara iyileşmesindeki anormallikler, burun perdesinde delik gelişimi, burun sırtında ince kırmızı bir damarlanma ve burun tıkanıklığı gibi komplikasyonlar olabilir. Ancak bu komplikasyonlara sık rastlanılmamaktadır, düzeltilmesi için ikinci bir ameliyata ihtiyaç olabilir. Hastanın kendi bünyesinden kaynaklanan düzensiz yara iyileşmesi, çarpık-eğri burunlar, kalın ve yağlı burun cildi ve sigara kullanımı ameliyatın başarısını azaltan nedenlerdir. Ameliyattan 2 hafta öncesinde sigarayı bırakmış olmalısınız ve daha sonra da hiç başlamamanız önerilir. Ayrıca çarpık-eğri burunları dümdüz hale getirmek sıklıkla güçlük arz eder. Ameliyatla düzeltilmiş olan eğri bir burun, ameliyattan sonra bazı hastalarda doku iyileşmelerinin olumsuz gayretleri ile hafifçe eğrilebilir. Ameliyattan sonraki aylar içinde burnunuzun şeklinde ve burun ucunun kalkıklığında azalma gibi yeni yapılan burnun oturuşmasına bağlı bazı küçük değişiklikler olabilir. Ameliyat sonrası oluşabilecek bu değişiklikler dikkate alınarak burnunuza ameliyat sırasında uygun bir şekil verilmeye çalışılır. Ameliyattan sonra burun kanaması, burun içinde yapışıklıklar, yara iyileşmesinin uygunsuzluğuna bağlı bazı çökmeler olabilir. Her 10 hastanın birinde (%10) gelişebilen bu istenmeyen durumlar, ameliyattan ortalama 3-12 ay kadar sonra küçük veya orta büyüklükteki ameliyatlar ile düzeltilebilmektedir.

    Estetik burun ameliyatının amacı, mükemmel veya idealinizdeki bir burun değil, sahip olduğunuzdan daha güzel ve doğal görünümlü bir burun sağlamaktır. Burunları ameliyat öncesinde görünüm olarak en çirkinden en güzel buruna kadar olmak üzere 5 farklı basamağa ayırabiliriz. Estetik burun ameliyatları ile bir burun görünüm olarak bir üst basamağa yükselir. Çirkin bir burnun güzel bir burun haline gelmesi mümkün değildir, ameliyat olmak ile çok bozuk bir burnun en üst seviyeye yükselmesi beklenmelidir. Bu ameliyatla burun görünümünde sağlanabilecek iyileşme miktarı, burnunuzun şekline 100 üzerinden vereceğiniz notun genellikle 30 fazlası olacaktır. Örneğin; ameliyat öncesi 45 olarak değerlendirdiğiniz bir burnunuzun görünüm notu, ameliyat sonrası 100 değil, 75 seviyesinde olacağı umulur. Daha önce başarısız bir ameliyat veya ameliyatlar geçirmiş bir buruna tekrar bir ameliyat gerektiren hastalarda başarı oranı, doğal olarak ilk defa ameliyat olacak burunlar kadar iyi değildir.

    Bu ameliyatı kendiniz için olmalısınız, başkalarının ilgisi ve övgüsü için veya daha güzel bir eş veya iş temini amacıyla olmayınız. Ameliyatınızı yapacak olan hekime tam olarak güvenene kadar ameliyata karar vermeyiniz. Bu yazı sizi korkutmak amacıyla değil, konu hakkında bilgilendirerek ameliyat olma kararınızı sağlıklı bir şekilde vermeniz için hazırlanmıştır. Burnunuzun ameliyat sonraki görünümünü bir başkasının burnu ile değil, kendi burnunuzun ameliyat öncesi fotoğraflarıyla mukayese ediniz. Ameliyatınız sadece burnunuzun şeklini değiştirecektir. Sosyal veya kişisel problemlerinize bir çözüm olmayabilir. Hedefimiz size ameliyat geçirmiş değil, doğal görünümlü bir burun kazandırmaktır. Bir şikayetiniz olmasa bile burnunuzun görünüm ve fonksiyonunun takibi için ameliyat sonrası ilk ay haftada bir, sonraki 2 ay ayda bir ve sonraki 9 ay ise 3 ayda bir Prof.Dr. Orhan ÖZTURAN’a kontrol muayeneniz için mutlaka görünmelisiniz. Kontrollere düzenli olarak gelebilmeniz size çok yararlı olacaktır. Herhangi bir probleminizde 0532 548 6236 numaralı telefonla arayabilirsiniz.

    Bu ameliyattan fayda görmenizi ve bundan sonraki yaşamınızın sağlıklı ve huzur dolu geçirmesini dilerim.