Gırtlak Kanseri Ameliyatı

Gırtlak Kanseri Ameliyatı

Değerli hastamız; sizlere daha fazla yardımcı olmak için bu bilgilendirme formu hazırlandı.  Size yapılan ameliyattan sonra oluşabilecek durumlar için aşağıdaki bilgileri okumanızı ve uygulamanız önerilir.


·         Boynunuzda bulunan trakeostomi denilen açıklık izlenmeli, bu bölgede kanama veya şişlik olması durumunda doktorlarınıza bilgilendiriniz.

·         Birinci gün kesinlikle yataktan kalkmamalı ve gerekli ihtiyaçlarınız yatak başında giderilmelidir.

·         Dikişlerin gerginliğini zorlayacak pozisyonda yatmamalısınız.

·         Ameliyat sahasında oluşacak şişliği azaltmak için yatağın başı 30–40 derece yükseltilmelidir.

·         Ayağa kalkmanıza izin verildikten sonra koridorda yürümelisiniz.

·         Ameliyat sahasında kan birikimini önlemek amacıyla takılmış olan direnlere dikkat edilmeli, yerinden çıkarılmamalıdır.

·         Beslenme amacıyla burundan takılmış olan sondaya özen gösterilmeli, çekilmemelidir. Bu beslenme sondasının yeniden takılması hasta ve doktor açısından zahmetli olacaktır.

·         İkinci gün burundaki sondadan beslenmeye başlanacaktır. Beslenme karnesi hemşire tarafından size verilecektir. İzin verilmedikçe ağızdan beslenme sakıncalıdır.

·         Gırtlakta açılmış olan delikten rahat nefes alabilmek için akıntının birikmesini önleyecek derin nefes alma ve öksürmeye özen gösterilmelidir. Solunum yolu salgı ve balgamların atılımını kolaylaştırmak amacıyla buhar tedavisi için hemşire hanımlardan yardım isteyiniz.

·         Gırtlaktaki delikten gerektiği durumda saatte bir aspirasyon yapmalısınız. Aynanın karşısında akıntıyı aspire etmeyi öğrenmelisiniz.

·         Her iki ses teli alınan hastalar iletişim kurmak ve şikayetlerini iletmek amacıyla kalem ve defter ile her türlü duygu ve düşüncelerinizi yazıp iletebilirsiniz.

·         Trakeostomi kanülünün temizliğine dikkat etmelisiniz. Bu işlemi kendiniz ya da refakatçiniz en kısa sürede öğrenmeli ve evde rahatlıkla yapabilmelisiniz. Trakeostomi kanülü çıkartılır, ince bir fırça yardımıyla gerekirse deterjan kullanılarak fırçalanmalı, yoğun su akımının altında tutulup çalkalanmalı, çevresine krem sürülerek tekrar yerleştirilmelidir.

·         Kanülün çevresine steril gazlı bez yerleştirilmeli, ıslandıkça iltihap oluşmasını önlemek amacıyla değiştirmelisiniz.

·         Kanül metal ise tercihen kanülü kaynar suda en az 5 dakika kaynatmalısınız.

·         İlk gün hasta ziyareti yapılmamalıdır. Sonraki günlerde yapılan ziyaretlerin kısa zamanlı ve az sayıda kişi tarafından yapılmasına özen gösterilmelidir. Soğuk algınlığı veya grip benzeri durumlardan korunmanız için diğer insanlar ile temasınızı sınırlandırmalısınız.

·         Ziyaretçi ve refakatçiler hasta yatağına oturmamalıdır.

·         Ameliyatta alınan parçanın patoloji sonucu takip edilmelidir. Patoloji sonucunuz incelendikten sonra gerekirse ışın tedavisine gönderileceksiniz.

·         Çevrenizde ya da arkadaş ortamında veya diğer hastaların sizlere verdikleri tıbbi tavsiyeleri dikkate almayınız.

·         Acil durumlar için telefonla doktorunuza ulaşabilirsiniz.

·         Yutkunurken ağrı hissedebilirsiniz, boyunda hareket kısıtlılığı ve ağrı olabilir ve ilk zamanlarda kabızlık görülebilir.

·         Bu ameliyattan fayda görmenizi ve bundan sonraki yaşamınızın sağlıklı ve huzur dolu geçmesini dileriz.